Roman de moravuri

Romancierul francez Honoré de Balzac a fost un fondator al realismului literar, al cărui subgen este romanul de moravuri.

Un roman de moravuri este o operă literară de ficțiune care are scopul de a descrie un mediu social, conținând observații detaliate ale obiceiurilor, valorilor etice și moravurilor unei societăți complexe și foarte dezvoltate.

Convențiile societății domina povestea, iar personajele sunt diferențiate în funcție de gradul în care se încadrează comportamentului tipic sau ideal sau îl încalcă. Gama unui roman de moravuri poate fi limitată, ca în scrierile lui Jane Austen, care prezintă activitățile domestice ale familiilor nobiliare rurale din Anglia în secolul al XIX-lea și ignoră pasiunile umane elementare și motivațiile sociale și politice mai înalte.  De asemenea, ea ar putea fi mai vastă, ca în romanele lui Balzac, care prezintă secolul al XIX-lea în toată complexitatea lui în povestiri despre viața pariziană, viața de provincie, viața privată, viața publică și viața militară.

Printre scriitorii notabili de romane de moravuri se află abatele Prévost, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, Henry James, Evelyn Waugh, Edith Wharton și John Marquand.[1]

  1. ^ „Novel of manners - literature”. Encyclopaedia Britannica. Accesat în . 

Developed by StudentB